دیگری: فعالان حقوق زنان همزمان با تصمیم کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در خصوص اصلاح قانون مهریه، بیانیه ای تهیه کرده اند که در آن بر رعایت حق زنان و اتخاذ راهکارهای عادلانه برای حل مسئله مهریه تأکید شده است.
در این بیانیه که تاکنون به امضای ۱۲۴ نفر رسیده، آمده است: حل مسئله مهریه در وهله اول نیازمند حل مسئله فرودستی اقتصادی زنان است و در این راستا لازم است ساختار اقتصادی کشور به گونه ای تجدید سازمان شود که مشارکت اقتصادی زنان افزایش یابد و زنان بتوانند با اشتغال و کسب درآمد از وابستگی اقتصادی به مرد رهایی یابند و در قرارداد ازدواج ضمن برخورداری از حقوق مساوی، نیازمند تعیین مهریه نباشند.
در این بیانیه فعالان زنان ضمن درخواست تنصیف دارایی کسب شده زوجین و برخوردار شدن زن از حق طلاق گفته اند مسئله مهریه و تبعات کنونی آن برآمده از شرایط قانونی و اقتصادی جامعه ماست. اگر قانون برای زنان حقوق برابر در ازدواج درنظر می گرفت مهریه اهرمی برای خروج زنان از بن بست های قانونی نبود. همچنین اگر حاکمیت امکان اشتغال زنان را فراهم می کرد زنان برای ادامه زندگی بعد از طلاق مجبور به گرفتن مهریه یا طلب کردن مهریه بالا در زمان ازدواج نمی شدند.
در انتهای این بیانیه فعالان حقوق زنان در ایران راهکاهایی برای حل معضل مهریه و زندانی نشدن مردان ارائه داده اند.
۱- تنصیف اموال راه حلی است که می تواند جایگزین مهریه شود؛ به این ترتیب که همه اموالی که طی زندگی مشترک حاصل شده، حتی اگر همه آن به اسم مرد ثبت شده باشد، اموال مشترک زن و مرد تلقی شود و بعد از طلاق به طور مساوی بین آنها تقسیم شود.
۲- حذف مجازات زندان برای بدهی مهریه (که به لحاظ حقوقی یک بدهی همانند سایر بدهی هاست) و معاف کردن مرد از پرداخت آن، غیر قانونی و متضمن تضییع حق زنی است که قادر به استیفای طلب قانونی خود از مرد نشده است. اگر قرار است مرد به دلیل عدم تمکن مالی مهریه را پرداخت نکند، و متحمل مجازات زندان هم نشود، ضروری است که قانون گذار راه دیگری برای ادای دین مردان فاقد تمکن مالی پیش بینی کند که ضمن آن پرداخت مهریۀ زن (دست کم تا سقف قانونی تعیین شده) از طریق منابع عمومی (بیت المال) ممکن شود.
۳- زنانی که به علت عدم تمکن مالی مرد، از دریافت مهریه محروم شده اند، بعد از طلاق تحت حمایت قرار گیرند و از تأمین اجتماعی برخوردار شوند، به طوری که دولت و سازمان های رفاهی برخوردار شدن آن ها از مسکن، اشتغال و بیمه های درمانی را تضمین نمایند.
۴- نظر به اینکه در حال حاضر یکی از کارکردهای مهریه برای زنان، جبران محرومیت شان از حق طلاق است و شماری از زنان برای طلاق، مهریه شان را می بخشند؛ لازم است در صورت محدود شدن مهریه، زنان نیز از حق طلاق برخوردار شوند.
آتنا کامل/ آزاده محمدی زیارتی/آزاده خرازی/آوا سلطانی نوروزی /اشرف کارگر/اکرم قربانی/ام البنین رستمانی /اندیشه جعفری/ ائلناز سرداری نیا/الناز بابایی/الهام کبیر/الهام شفیعی/ بنفشه حجازی/بیتا حاجی صادقیان/بهار حاتمی/پانیذ میلانی/پرستو اله یاری/پروین داوری/پروین مرتضوی/پری احمدی/پریسا فرهپور/حمید قیصری/حمیدرضا وطنی /روح انگیز کراچی/رهامختاری/ریحانه شیخی/زری مالکی /زهرا جوینده/زهرا حسین زاده /زهرا شاهرخی/زهرا غفاری/زهرا مداح/زهره معینی/ژیلا بنی یعقوب/ژیلا میرمرادزهی/سارا حافدی/سارا سموعی/سپیده اشرفی/سحر عمرانی/سحر نامدار/سمانه کوچکزایی/سمیرا خنجری/سمیه رستمانی/سمیه قدوسی/سودا کاظم زاده/سوسن سیدصدری/سهیلا فعال/سیمین کاظمی/شادی انصاری/شیماقوشه/
شَری نجفی/شقایق حاله/شهلا اعزازی/شهلا فروزانفر/شهلا کواکب/ صدیقه صباغ شهری/طاهره حسینی/طاهره ویانجى/عالیه اقدام دوست/عالیه جودی/عزت همتیان/عطیه باستان/علی قدرتی/غزال مرادی/فاطمه ایزدی/فاطمه حاتمى/فاطمه سلطان پور/فاطمه ناصری/فائزه حجازی/فتانه صادقی/فتانه عبدالحسینی/فرانک فرید/فرح بهمن/فرشته جودکی/فرشته یزدی/فرنوش لرستانی/فریده رضایی/فیروزه غلامرضایی/فیروزه فیروز/لاله جوانشیر/لیلا شمسی/لیلا عطارچی/لیلا گلرخی/ لیلا روستایی/ محمدکریم آسایش/مرضیه شهریاری/مرضیه نحوی/مریم احمدی نژاد/مریم رضایی/مریم سیدانوری/مریم صیامی نمین/مریم میرزانژاد/مریم نورائی نژاد/مریم رحمانی/ مریم واحدی/مژگان دستوری/مسیحا ماندگار/ملوک عزیززاده/منصوره باغگرایی/منصوره موسوی/منیژه ارسلان/منیژه نجم عراقی/موسی ساکت /مهتاب سلیمانی/مهدیه آهنی/مهوش خسروی نژاد/مینا شیخ الاسلامی/مینا عزیزی/مینو پارسا/مینو عربی/نازی اردلان/ناهید جعفری/ناهید مرتضوی/ناهید مقدم/ندا یعقوبیان/نرجس بگلری/نرگس رستمی/نسیم سلطانبیگی/نفیسه رستمانی/نفیسه محمدپور/نگین روفه گری/نوشین محققی/نوشین احمدی خراسانی/ هاجرکبیری
متن کامل بیانیه را در آدرس زیر می توانید بخوانید.( درصورت توافق می توانید امضا کنید روند جمع آوری امضا ادامه دارد)